Něco pro bohaté... (ŠV5)

Drtivá většina obyvatel, a nejen Galendoru, někde bydlí. Samozřejmě že v každé společnosti existuje smečka vyvrhelů a tuláků, kteří se bezprizorně potulují krajem a páchají nepřístojnosti. Ale o nich řeč nebude. Kupodivu nebude ani o poslušné a bohůbojné valné většině obyvatel, která žije mírumilovným spořádaným životem sedláků, nádeníků, řemeslníků, obchodníků a vůbec všech těch poklidných lidiček, tvořících základ státu. A na řadu přicházejí dobrodruhové. Pomineme-li pochybné zisky Ambardy a královskou pokladnu, dotovanou nesčetnými daňovými poplatníky, k největší kumulaci a finančnímu obratu dochází právě u příslušníků této značně specifické skupinky.

Tito svobodomyslní páni svého času se však bohužel většinou rekrutují z anonymních řad obyvatel, nebo jsou jejich rodiče natolik chudí, že si nemohou dovolit dětem zaplatit studia, věno, složit za ně kauci...A tu nastupují na scénu děti, aby vzaly osud do svých rukou. (Existují i světlé vyjímky, například Thoron, synovec krále Timida II., nebo Gilsilion, kterýžto sňatkem s podnikavou čarodějkou Arien získal téměř pohádkové jmění.)

Jednou nastane čas, kdy se tento, nebo jemu podobný milovník nebezpečí rozpomene, že si před lety v městě X uložil sumu Y zlatých za jistou nebezpečnou ale finančně výhodnou akci a mohl by si tedy vybrat aspoň úroky. Zamíří tedy do nejbližší pobočky Ambardy (pokud se náhodou nalézáte v militaristickém Faresladu, ne aby vás napadlo jméno této banky nahlas vyslovit, pokud nemáte rádi konopné obklady na krk. Tedy na svůj) a zjistí, že díky vynikající finanční politice tohoto peněžního ústavu vaše úroky několikanásobně převýšily jeho původní vklad[8] a že se stal tím pádem obrovským boháčem. Co teď? Splatit dluhy. Dobrá. A co nyní, když dluhy pohltily sotva jedno promile majetku, i když se předtím zdály astronomicky obrovské? Ambarda opět poradí! Nemovitosti!

Když se dotyčný dobrodruh zamyslí, poradí se staviteli, znovu zrekapituluje majetek, zjistí, že zase tak závratný není. Už jen sama koupě vhodného stavebního pozemku není levnou záležitostí. (Zvlášť když jednoho napadne postavit si palác v centru královského města...) Situace se dá vyřešit splněním nějakého náročného úkolu, jehož cílovou prémií může být zisk léna i s odpovídajícím bydlením (Pochybuji dost o tom, že by se dal druid přemluvit a nechal si postavit palác ve městě, stejně jako by se zloděj těžko uživil uprostřed pustiny.)

Všechny ceny v následujícím textu jsou propočteny na 1 ar pozemku, to znamená 10x10 metrů. A jen tak pro zajímavost: kolem vesnických domků na nížině byste těžko našli políčka nad 5 arů, větší byla nutná pouze na vrchovině, kde půda není zdaleka tak úrodná.

Následující přehled je pouze orientační, i když je platný ve většině civilizovaných území Galendoru. Do přehledu cen nemovitostí je zahrnuta i cena pozemku, náklady na mzdy a stavební materiál. Nemyslím, že je bezpodmínečně nutné zde rozvádět do detailů celkové náklady (kování na bráně, mramor na schodiště, vybavení mučírny...), které postačují na základní vybavení. Pokud budete mít speciální přání (bílou dečku pro svého psa nebo růžová nebesa do ložnice) navštivte prosím odpovídajícího mistra specialistu. Ten si již cenu určí sám.

Stavební parcely

Hlavní město  - centrum                              50 zlatých
              - čtvrti bohatých                      10 zlatých
              - čtvrti obchodníků a řemeslníků         1 zlatka
              - periferie           většinou se nikdo neptá ...

Ostatní města - centrum kolem náměstí                10 zlatých
              - cechovní čtvrt                         1 zlatka
              - periferie            pokud na vás nepříjdou ...

 Vesnice        - náves                           50 stříbrných
                - okolí                           30 stříbrných

Zemědělsky a chovatelsky využitelná půda

Nejvyšší bonita - černozem    - pole                    1 zlatý
                              - vinice, zahrady, sady   2 zlaté
                              - pastviny          50 stříbrných
                              - lesy                    1 zlatý
                              - lado              50 stříbrných

úrodná půda - hnědozem  - zahrady, vinice, sady         1 zlatý
                        - lesy                          1 zlatý
                        - pole                    50 stříbrných
                        - pastviny, lado          30 stříbrných

Vrchovina               - lesy                    50 stříbrných
                        - pole                    30 stříbrných
                        - pastviny, lado          10 stříbrných

Ostatní                 - rybníky       1 zlatý - 50 stříbrných
                        - jezera                  30 stříbrných
                        - skaliska,  mokřiny,   sutě,  a  jinak
                     nevyužitelná půda většinou symbolická cena
                        - doly, naleziště     doporučujeme cenu
                                                  vypočíst jako
                                     roční čistý zisk x 5 až 10

Tyto ceny nejsou definitivní, pro místa těžko přístupná platí 10 - 20% sleva, pro místa životu nebezpečná (přítomnost stvůr nebo nestvůr, nepředvídatelné přírodní úkazy) může celková sleva dosáhnout až 50%.

A za jakou cenu si můžete postavit obydlí? Samozřejmě záleží i na materiálu. Obyčejnou lesní chatrč stačí slátat z okolního roští a víc jak sekeru a šikovné ruce potřebovat nebudete. Horší to bude se zděným domkem (1 - 5 zlatých), nebo statkem či dílnou (15 - 50 zlatých, s větším pozemkem do 100 zlatých). Měšťanský dům se zahradou (100 - 500 zlatých), menší tvrz (1000 - 2000 zlatých) nebo věž ( 2000 - 5000 zlatých) si mohou pořídit ti hodně movití. Hrady (náklady v hodnotě 5000 - 10 000 zlatých) se naštěstí nestaví každý den.

Riel



Stránka byla naposledy ručně opravována 15.05.2013 19:53:25 ,
automatická oprava proběhla 15.05.2013 19:53:58

Návštěvníků od 7.srpna 2001


Návštěvnost sleduje též